Sinkronizirano plivanje

O SINKRONIZIRANOM PLIVANJU

Sinkronizirano plivanje je sport koji se sastoji od estetski oblikovanih i ritmičko plivačkih pokreta, položaja, figura i sastava koje plivačice izvode u vodi u skladu s glazbom. To je kombinacija plivanja, sportsko ritmičke gimnastike, baleta i plesa u vodi.

Korijeni sinkroniziranog plivanja nalaze se u staroj Grčkoj i Rimu gdje su izvođene umjetničke figure u vodi kao uvertira raznim sportskim igrama i proslavama. U Hrvatskoj aktivan rad u sinkroniziranom plivanju započeo je 18. siječnja 1988. godine.

Natjecanje u ovom lijepom sportu sastoji se od figura, obaveznih i slobodnih sastava, a održavaju se u disciplinama solo, duo, tim (4 do 8 plivačica), kombinacija (8 do 10 plivačica, u Hrvatskoj 5 do 10 plivačica), highlight (8 do 10 plivačica) i miješani parovi.

Na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2017., FINA je preimenovala sinkronizirano plivanje u umjetničko plivanje (Artistic swimming), no LEN-a je nakon brojnih rasprava uključila u svoj naziv oba pojma pa se na europskoj razini sport naziva Umjetničko sinkronizirano plivanje (Artistis synchronised swimming). Bez brige, Hrvatski savez sinkroniziranog plivanja za sada još uvijek ostaje pri starom nazivu :-)

Dobne kategorije:Foto_zsk017 (1024x631)
Kadetkinje (D): 12 godina i mlađe
Mlađe juniorke (C): 13 do 15 godina
Juniorke: 15, 16, 17 i 18 godina
Seniorke: od 15 godina i starije

Figure su kombinacija osnovnih položaja i prijelaza iz jednog položaja u drugi, propisuje ih FINA (Federation Internationale De Natataion Amateur) svojim pravilnikom te ih svrstava prema koeficijentu težine u dobne kategorije. Pravilnik za tekući olimpijski ciklus možete preuzeti na FINA-inoj stranici: http://www.fina.org/sites/default/files/2017-2021_as_rules_-_16032018_full.pdf
Dobro izvedena figura zahtijeva visok stupanj fleksibilnosti i snage, izvodi se visoko i kontrolirano, ujednačenim kretanjem tijekom cijele figure. Natjecateljice ocjenjuju suci ocjenama od 0 do 10. Plivačice su obavezne nastupiti u crnim kupaćim kostimima i bijelim kapama tijekom izvođenja figura. Natjecanje u figurama se najčešće sastoji od 4 figure: 2 obavezne za određenu dobnu skupinu te 2 koje se izvlače par dana prije natjecanja. Suci su raspoređeni u najmanje 1, a najviše 4 sudačka odbora i to od 6 do 7 sudaca u svakom odboru.

Foto_zsk088 (1024x663)
Slobodni i obavezni (tehnički) sastavi ili rutine izvode se uz muziku koja je vremenski ograničena za svaku disciplinu i dobnu kategoriju s dozvoljenim odstupanjima od +/-15 sekundi:

Screenshot_20171021-084649

Natjecanja u slobodnom programu održavaju se u svim gore navedenim disciplinama. Svaki slobodni sastav ima svoju jedinstveno osmišljenu koreografiju sinkroniziranu s muzikom kojoj je zadatak pokazati sposobnosti plivačica u vodi, koje bodovni suci ocjenjuju ocjenama od 0 do 10. Suci u slobodnim rutinama po odborima od 5 sudaca ocjenjuju izvedbu, umjetnički dojam i težinu, svaki odbor po jednu vrijednost. Tehnički sastavi (rutine) ocjenjuju se pak u disciplinama solo, duo, miješani duo i tim u seniorskoj, te od Budimpešte i juniorskoj dobnoj skupini. Svi tehnički elementi su propisani  FINA pravilnikom.

 

NEKE OD TAJNI SINKRONIZIRANIH PLIVAČICA

Kvačica za nos je najvažniji dio opreme. Ona sprječava ulazak vode u nos prilikom izvođenja pokreta kada su plivačice okrenute glavama prema dnu bazena. Za vrijeme izvođenja obveznih i slobodnih sastava plivačice nose rezervne kvačice u svojim kupaćim kostimima za slučaj da im u gužvi pod vodom padnfotografija 1u ili slučajno budu skinute s nosa.

Želatina je također važna u sinkroniziranom plivanju. To je smjesa inače za kolače kojom plivačice održavaju savršeno svoje frizure tijekom izvođenja koreografija. Sinkronizirano plivanje je umjetnički sport kao i umjetničko klizanje.

Kupaći kostimi ukrašeni šljokicama koriste se da uljepšaju izvedbu koreografije i učine je izražajnijom. Šminka ističe crte lica plivačica, a njihov smiješak ostavlja dojam lakoće izvedbe.

Ovaj sport zahtjeva cjelokupnu snagu tijela, eksplozivnu snagu, spretnost, brzinu, pravovremenost pokreta, fleksibilnost i kreativnost, sposobnost izražavanja glazbe tijelom te sposobnost za dramatičnost.

  • proarh_logoi
  • primakon
  • lapor
  • multipower
  • zagl00
  • LifeClass-Terme_Sveti_Martin
  • mediforma
  • Nova forma