Sinkronizirano plivanje

O SINKRONIZIRANOM PLIVANJU

Sinkronizirano plivanje je sport koji se sastoji od estetski oblikovanih i ritmičko plivačkih pokreta, položaja, figura i sastava koje plivačice izvode u vodi u skladu s glazbom. To je kombinacija plivanja, sportsko ritmičke gimnastike, baleta i plesa u vodi.

Korijeni sinkroniziranog plivanja nalaze se u staroj Grčkoj i Rimu gdje su izvođene umjetničke figure u vodi kao uvertira raznim sportskim igrama i proslavama. U Hrvatskoj aktivan rad u sinkroniziranom plivanju započeo je 18. siječnja 1988. godine.

Natjecanje u ovom lijepom sportu sastoji se od figura, obaveznih i slobodnih sastava, a održavaju se u disciplinama solo, duo, tim (4 do 8 plivačica), kombinacija (8 do 10 plivačica, u Hrvatskoj 5 do 10 plivačica), highlight (8 do 10 plivačica) i miješani parovi.

Dobne kategorije:Foto_zsk017 (1024x631)
Kadetkinje (D): 12 godina i mlađe
Mlađe juniorke (C): 13 do 15 godina
Juniorke: 15, 16, 17 i 18 godina
Seniorke: od 15 godina i starije

Figure su kombinacija osnovnih položaja i prijelaza iz jednog položaja u drugi, propisuje ih FINA (Federation Internationale De Natataion Amateur) svojim pravilnikom te ih svrstava prema koeficijentu težine u dobne kategorije. Pravilnik za tekući olimpijski ciklus možete preuzeti ovdje: finasyrules_20151702_color
Dobro izvedena figura zahtijeva visok stupanj fleksibilnosti i snage, izvodi se visoko i kontrolirano, ujednačenim kretanjem tijekom cijele figure. Natjecateljice ocjenjuju suci ocjenama od 0 do 10. Plivačice su obavezne nastupiti u crnim kupaćim kostimima i bijelim kapama tijekom izvođenja figura. Natjecanje u figurama se najčešće sastoji od 4 figure: 2 obavezne za određenu dobnu skupinu te 2 koje se izvlače par dana prije natjecanja. Suci su raspoređeni u najmanje 1, a najviše 4 sudačka odbora i to od 6 do 7 sudaca u svakom odboru.

Foto_zsk088 (1024x663)
Slobodni i obavezni (tehnički) sastavi ili rutine izvode se uz muziku koja je vremenski ograničena za svaku disciplinu i dobnu kategoriju s dozvoljenim odstupanjima od +/-15 sekundi:

Screenshot_20171021-084649

Natjecanja slobodnih sastava održavaju se u svim disciplinama, osim što su seniorska proširena s natjecanjem obaveznih (tehničkih) sastava koji sadržavaju obavezne tehničke elemente propisane FINA pravilnikom i to za discipline solo, duo i tim. Svaki slobodni sastav ima svoju jedinstveno osmišljenu koreografiju koja je sinkronizirana s muzikom pokazujući sposobnosti plivačica u vodi, koje bodovni suci ocjenjuju ocjenama od 0 do 10. Suci u slobodnim rutinama po odborima od 5 sudaca ocjenjuju izvedbu, umjetnički dojam i težinu, svaki odbor po jednu vrijednost.

 

NEKE OD TAJNI SINKRONIZIRANIH PLIVAČICA

Kvačica za nos je najvažniji dio opreme. Ona sprječava ulazak vode u nos prilikom izvođenja pokreta kada su plivačice okrenute glavama prema dnu bazena. Za vrijeme izvođenja obveznih i slobodnih sastava plivačice nose rezervne kvačice u svojim kupaćim kostimima za slučaj da im u gužvi pod vodom padnfotografija 1u ili slučajno budu skinute s nosa.

Želatina je također važna u sinkroniziranom plivanju. To je smjesa inače za kolače kojom plivačice održavaju savršeno svoje frizure tijekom izvođenja koreografija. Sinkronizirano plivanje je umjetnički sport kao i umjetničko klizanje.

Kupaći kostimi ukrašeni šljokicama koriste se da uljepšaju izvedbu koreografije i učine je izražajnijom. Šminka ističe crte lica plivačica, a njihov smiješak ostavlja dojam lakoće izvedbe.

Ovaj sport zahtjeva cjelokupnu snagu tijela, eksplozivnu snagu, spretnost, brzinu, pravovremenost pokreta, fleksibilnost i kreativnost, sposobnost izražavanja glazbe tijelom te sposobnost za dramatičnost.

 • 7odjel
 • PWS
 • proarh_logoi
 • primakon
 • lapor
 • skdd
 • multipower
 • zagl00
 • SF Digital_naljka_i_gea progresa_naljka_ZVONO
 • turbo
 • petrokov-logo
 • logo_kanceljak5
 • vailant