IMG-20170716-WA0017

Od 14. do 22. srpnja, na prekrasnom bazenu smještenom u Gradskom parku Varosliget u Budimpešti, održalo se 17. FINA svjetsko prvenstvo u sinkroniziranom plivanju. Hrvatska je prvi puta u svojoj sinkro povijesti nastupila na svjetskom prvenstvu u disciplini tim – točnije, u disciplini tehnički tim u kojoj 8 plivačica unutar koreografije izvodi zadane elemente prema zadanom rasporedu. Naše reprezentativke su nastupile trećeg dana natjecanja, 16.07. u večernjim satima i za svoj nastup osvojile 70,7239 bodova. Iako tim rezultatom nisu izborile ulazak u finale, ponosni smo i zahvalni djevojkama koje su vratile ime Hrvatske na svjetsku sinkro scenu. Među njima je i naša Antica Tonka Nekić koja je ovim nastupom na najljepši mogući način zaokružila svoju sinkro karijeru i svojom predanošću i trudom pružila primjer našim mladim klupskim sinkro nadama.

IMG-20170716-WA0016

Natjecanjem su već tradicionalno dominirale originalne Ruskinje s novom, mladom postavom koju su predvodile prošlogodišnje olimpijke Shurochkina i Chigireva, dok su Kolesnichenko i Patskevich preuzeli uloge ”umirovljenih” sinkro zvijezda Romashine i Ishchenko, osvojivši sveukupno 7 zlata (tehnički solo, slobodni solo, tehnički duo, slobodni duo, tehnički tim, slobodni tim, slobodni mixed duo) i 1 srebro (tehnički mixed duo) od sveukupno 9 disciplina (nisu nastupile u kombinaciji). Za petama im je Kina (srebro u tehničkom i slobodnom timu te tehničkom i slobodnom duetu i prvi svjetski naslov u kombinaciji) za koju valja napomenuti da nije nastupila s reprezentacijom, već prvakinjama 13. Kineskih igara održanih u svibnju, pa se jako veselimo svemu što nam još mogu pokazati do slijedećih Olimpijskih igara. Nije za zanemariti ni Ukrajinu i Japan, dvije reprezentacije koje u posljednje vrijeme sve više pokazuju da se i na njih itekako može računati i to u svim disciplinama. Iako je prije samo godinu dana Ukrajina završila Olimpijske igre u Riu s dvije ”drvene” medalje, Svjetsko prvenstvo im je donijelo broncu u tehničkom i slobodnom solu, tehničkom i slobodnom duetu (čime su obranili 3. mjesto sa Svjetskog prvenstva u Kazanu 2015.), slobodnom timu te srebro u kombinaciji. Japan je ovog puta osvojio broncu tek u tehničkom timu i kombinaciji, dok se Španjolska održava na vrhu sinkro scene samo uz pomoć fantastične One Carbonel, srebrne u tehničkom i slobodnom solu. Italija je iznenadila zlatom u tehničkom programu mixed dueta na temu izbjeglica u Lampedusi, ali i odličnim novim koreografijama u slobodnom timu i kombinaciji – spoj južnjačkog temperamenta i još jedne ruske sinkro legende, Anastasie Ermakove u ulozi koreografa, očito je pun pogodak za talijansku reprezentaciju. SAD nisu uspjele ponoviti uspjeh iz Kazana u disciplinama mixed dueta, no i u tehničkom i u slobodnom programu, uspjele su ostati na postolju, osvojivši broncu u obe discipline s neobilaznim Bill Mayom.

Sve rezultate s natjecanja možete preuzeti na službenim stranicama FINA-e: https://www.fina.org/event/17th-fina-world-championships/results

No, najveće novosti i uzbuđenja su nas dočekala nakon samih natjecanja kada je započeo seminar za suce i trenere na kojem se raspravljalo o novim pravilima, usvojenim na FINA tehničkom kongresu 12.07. Jedan od noviteta koji je poprilično uzdrmao sinkro svijet je promjena samog imena ”sinkronizirano plivanje” u  ”umjetničko plivanje”. S novim olimpijskim ciklusom, stigla su i nova pravila koja će nam zadati više glavobolje od promjene imena, barem na prvi pogled.

Neslužbeni prikaz novih figura te obveznih elemenata u tehničkim rutinama možete preuzeti OVDJE: NOVE FIGURE I ELEMENTI – NESLUŽBENO

I za kraj, rekli bismo ”ostanite sinkronizirani”, no izgleda da ćemo morati smisliti neki novi pozdrav :-)

IMG-20170715-WA0011